Raison d'être - waarom deze blog?

Published on 12 September 2024 at 16:20

Nieuwe blog geboren

Kameraden! Ik heb besloten een blog te beginnen. Waarom?

The wereld is in crisis. Crises eigenlijk. Nu we de COVID crisis min of meer hebben opgelost, hebben we nog de klimaatcrisis, de biodiversiteitscrisis, de uitputting van natuurlijke hulpbronnen, de bodemgezondheidscrisis, de om zich heen grijpende sociale ongelijkheidscrisis (niet een migratiecrisis, dat is niet accuraat)... De natuurfilosoof Marthijs Schouten  heeft het Anthropoceen dan ook beschreven als een tijdperk van menselijke crises.

Om deze crises aan te kunnen (en zijn het echt crises, of lang genegeerde problemen?) hebben we antwoorden nodig. Duidelijke antwoorden. Wetenschappelijke antwoorden. En snel. Klaar om nu mee in actie te komen. En het zijn niet alleen antwoorden vanuit de ecologie.

In 2006, toen ik een  cursus tropische ecologie volgde tijdens mijn studie biologie, kregen mijn medestudenten en ik tijdens een college van Francis (Jack) Putz te horen: "als je het regenwoud wil reden, dan doe je de verkeerde studie. Je had economie moeten gaan studeren" (geparafraseerd). Die gedachte raakte me. En ik geloof dat dit een bredere waarheid is. Als we deze milieu en maatschappelijke crises op een duurzame manier willen oplossen, dan hebben we ook antwoorden nodig uit de filosofie, psychologie, sociologie, recht en beleid, en niet alleen uit de natuurwetenschap.

Vis eet vis. Een cartoon waar een vis een andere eet. Na de corona crises komt de economisch crisis, dan de natuurlijke hulpbronnen crisis, dan het verlies van biodiversiteitscrisis, dat weer leidt to het uitsterven van de mens. Alhoewel, het klimaat en de biodiversiteitscrises raken ons nu al hard, het grote uitsterven kan wel eens dichterbij zijn dan men zou hopen.... (Ik wil niet alarmistisch overkomen, maar de zaken zijn serieus, ons huis staat in de brand!).

Plaat je van hier.

 

Ik denk dat de meeste ecologie gefocust is op twee activiteiten: 1) het met steeds hogere precisie begrepen hoe slecht we er voor staan en 2) het vinden van technische oplossing om deze problemen op te lossen (b.v. middels bodem-inoculatie voor natuurherstel). Maar zijn dit de juiste oplossing voor het het juiste probleem? Nemen ze ons mee naar een wenselijke inter-zijn tussen natuur en maatschappij? Terwijl we onze oplossingen formuleren moeten we constant checken, niet alleen of ze uitvoerbaar zijn, maar ook of ze het doel dienen dat we voor ogen hebben. En is het hetzelfde doel dat we voor ogen hebben? En misschien nog belangrijke, is het wat een goed geïnformeerde (dit ontbreekt vaak) maatschappij wil? 

Dus het doel van de Macroscope blog is om inzichten en handelingsperspectief te formuleren om deze mondiale crises het hoofd te bieden. Hiervoor put ik grote inspiratie van mensen als Jonathan Foley en Bill Schlesinger. De blog neemt een macroscopische gezichtspunt in, vandaar de naam. De blog will inzichtelijk maken wat belangrijk is in de wirwar van 'belangrijke' ecologische effecten. Wat kan echt het verschil maken voor de crises waarvoor we ons gesteld zien?

Ben ik in een positie om deze antwoorden te geven? Nee. Mijn ecologische kennis is beperkt, mijn ervaring met maatschappelijke veranderingen is beperkt. Ik ben maar een persoon en ik heb al deze nare vooroordelen (zie beneden de sectie 'Wat deze blog niet is'). Desalniettemin schrijf ik dit, en het is met het oog op de tijd dat ik mijn uiterste best doe om antwoorden te formuleren. Op deze crises moet door de maatschappij gehandeld worden, en wel nu. Daarom denk ik dat wij als wetenschappers veel vocaler moeten zijn met onze antwoorden.

Daarbovenop, zoals ik net ervaren heb als jonge vader, tijd gaat sneller dan je denkt. Over zes jaar is het Horizon 2030 (slechts 1.5-2 promotie trajecten). Daarbij, de ouder generatie wordt niet alleen ouder. Ze zijn servende. Het ecologische leiderschap waaraan we gewend zijn geraakt, onze grote leraren, gaan met pensioen en sterven: E.O. Wilson (1929-2021), Georgina Mace (1953-2020), Phil Grime (1935-2021). David Attenborough (geboren 1926) is 98 jaar oud. Jane Goodall (geboren 1934) is 90 jaar oud. Dus ligt nu de verantwoordelijkheid bij de jongere generaties ecologen en wetenschappers om wegen te vinden voor een duurzaam bestaan op deze planeet. De bal ligt bij ons.  

Veelal in discussie met andere ecologen lijkt de hoogste wijsheid van on vak te zijn dat "het ervan af hangt". De uitkomst van ecologische interacties hangt af van het milieu, het beheer, het weer..... Vaak wordt er dan een lijst geproduceerd met alle (contextuele) factoren die de uitkomst kunnen beïnvloedden, zonder verdere geïnformeerde kwalificatie waarom bepaalde factoren domineren en ander van weinig belang zijn.  Voor beleidsmakers en de maatschappij is dit exact zinloos. Dit is het academische equivalent van God's mysterie - maar zonder de 10 geboden. Ze zouden net zo goed een muntje kunnen opgooien om te bepalen wat er moet gebeuren.  Voor mij is het de omgang met dit soort situaties die geweldige ecologen onderscheid van gewone ecologen: hun vermogen om de factoren in te delen naar hun belang. Zo kunnen we het onderzoek en de praktijd richten op de factoren die 95% van de response van het systeem bepaald. Op basis hiervan kunnen we onderbouwde keuzes maken, door te overzien wat we wel weten. Dit is een fundamenteel andere praktijk dan die van het zuivere wetenschappelijke onderzoek dat velen van ons doen. Bij het formuleren van goed advies moet je beginnen met open deuren in te trappen, niet de aspecten die nog verder onderzocht moeten worden. Om het formuleren van handelingsperspectieven te faciliteren, moet je vertellen wat je weet en wat je interpoleert of extrapoleert op basis van je beste inzichten. En dat is het. Dat is de stand van de huidige wetenschap. En de maatschappij can niet wachten voor de wetenschap nog weer preciezere antwoorden heeft geformuleerd. We moeten vandaag in actie komen.

Dit blog is geboren uit frustratie. Een persoonlijke frustratie dat in veel gevallen ik niet meer kan zeggen dan 'het hangt ervan af', zonder verdere begeleiding.  Zoals ik zei, het kenmerk van een groot ecoloog is haar vermogen om de belangrijke van de onbelangrijke factoren te onderscheiden, de effectieve maatregelen van de onzekere. Nu het stokje overgaat naar de jongere generatie moeten we onze antwoorden klaar hebben. Zodat we ze op het juist moment in het (politieke) debat kunnen injecteren.

De blog start de volgende post met mijn eigen 10 geboden voor duurzame maatschappelijke verandering. Met jullie commentaar zal de lijst waarschijnlijk groeien en verbeteren. Deze geboden zijn voorlopig (ik ben immers menselijk!) en ik zal de lijst updaten met de groeiende ervaring in het gesprek met anderen: met jou.

Disclaimer

Wat deze blog is:

  • Een poging om voorlopige antwoorden te formuleren over de grote milieu en maatschappelijke uitdaging van onze tijd. 
  • Ik zal proberen mijn meningen eerlijk, vrij van vooringenomenheden en proportioneel te houden.
  • Een manier om mijn eigen mening te scherpen.

 

Wat deze blog *niet* is:

  • Onbevooroordeeld. De auteur is een Europese witte heteroseksuele (boze) mannelijke ecoloog en de onderwerpen die ik selecteer en de manier waarop ik ze behandel zullen mijn eigen bewuste en onbewuste vooringenomenheden (bias) reflecteren. Ik roep de lezer op om me te helpen deze vooringenomenheden te minimaliseren en om onderwerpen die ik gemist heb onder mijn aandacht te brengen.
  • Compleet. Echt niet.
  • Origineel. Ik ben volledig afhankelijk van het werk van anderen om mijn antwoorden te vinden. Als anderen het beter gezegd hebben zal ik eenvoudigweg naar hun blogs en artikelen refereren.
  • Strikt feitelijk. Veel posts zullen mijn meningen en interpretaties bevatten.
  • Een blog over mij of een persoonlijk verhaal over een leven als ecoloog. I heb een korte biografie geschreven over het eerst en er zijn geweldige blogs over het laatste. Zie de blogs van Robin Heinen, Jeremy Fox, Mattias Rillig, de Applied Ecologist, en vele anderen.

 

Wat volgt er nu?

Een paar blogs! En ik hoop vele interessante discussies.

Tot op heden wordt deze blog geschreven door mijzelf in mijn eentje. Ik hoop dat er op een dag meerdere stemmen hier te lezen zijn. Ik hoop dat zodat de blog zich voorbij mijn eigen voorlopige antwoorden kan evolueren naar collectieve antwoorden die inter-zijn van ons allemaal. 

Add comment

Comments

There are no comments yet.