Beloften

Published on 1 November 2024 at 07:51

Veel landen en organisaties hebben beloften gemaakt om doelen met betrekking tot de klimaat- en de biodivesiteit-crisis te behalen. Welke afspraken zijn er en hoe gaat het met het halen van de doelen?

Het Parijse Klimaat Akkoord

Het overkoepelende doel is om "de stijging van de mondiale gemiddelde temperatuur ruim beneden de 2 °C opwarming ten opzichte van het pre-industriële niveau" te houden en om ons best te doen om "de temperatuurstijging te beperken tot 1.5 °C opwarming ten opzichte van het pre-industriële niveau". Om een opwarming van maximaal 1.5 °C te bereiken moet de broeikasgasuitstoot op z'n laatst pieken voor 2025 en afnemen met 43% in 2030. 

The piek uitstoot doel lijkt mogelijk gehaald te zijn als we kijken naar de uitstoot van fossiele brandstoffen  die piekte in 2019 (fig. 2.2). Dit was echter niet het geval voor de totale uitstoot (fig. ES.3). Wetenschappers denken dat het heel onwaarschijnlijk is dat we binnen de 1.5 °C temperatuurstijging zullen blijven en we koersen af op een 2 °C of meer scenario (fig. ES.4)

Lees er meer over in No more hot air … please!

Kunming-Montreal Mondiaal Biodiversiteitsraamwerk

Het  raamwerk heeft vier lange termijn doelen:

 

DOEL A

  • De integriteit, verbondenheid en weerbaarheid van alle ecosystemen is onderhouden, verbeterd of hersteld, en het areaal aan natuurlijke ecosystemen is substantieel verhoogd in 2050;
  • Door mensen veroorzaakte uitsterving van bedreigde diersoorten is gestopt in 2050. De snelheid van uitsterving en het risico op uitsterven is voor all soorten met tienvoud verminderd, en de abundantie van natuurlijke wilde soorten is vermeerderd tot gezonde en weerbare niveau.
  • De genetische diversiteit binnen populaties van wilde en gedomesticeerde soorten is behouden, zodat hun adaptieve potentieel beschermd is.

DOEL B

  • De biodiversiteit wordt duurzaam gebruikt en beheerd en de bijdragen van de natuur aan mensen (nature's contributions to people, NCPs), inclusief de ecosysteem functies en diensten, worden gewaardeerd, onderhouden en verbeterd. De bijdragen (NCPs) die nu afnemen worden hersteld. Dit wordt zo gedaan dat ze het bereiken van de duurzame ontwikkeling (Sustainable Development Goals, SDGs) ondersteunen, ten behoeve van de huidige en toekomstige generaties.

DOEL C

  • DE voordelen van genetische hulpbronnen, digitale sequentie informatie en traditionele kennis over de genetische hulpbronnen worden rechtvaardig gedeeld. Hiermee wordt bijgedragen aan het behoud en duurzaam gebruik van biodiversiteit en de daarmee geassocieerde traditionele kennis.

DOEL D

  • Dit plan moet betaald worden, en relevante kennis gedeeld, op een rechtvaardige manier. Met name ontwikkelingslanden, in het bijzonder de minst ontwikkelde landen en de kleine eiland Staten, maar ook de landen met economieën in transitie moeten hier eerlijk in meegenomen worden, zodat we samen het financieringstekort van $700 miljard per jaar kunnen sluiten en de biodiversiteitsdoelen van 2050 kunnen halen.

Europese Unie

  • Het verminderen van de uistoot van broeikasgassen met ten minste 55% ten opzichte van het niveau in 1990 in 2030.
  • Klimaatneutraal zijn in 2050.
  • Het stimuleren van groene banen en het voortzetten van de EU traditie van het verminderen van broeikasgasuitstoot terwijl de economie kan blijven groeien (i.e. groene groei).
  • Het aanmoedigen van internationale partners om hun ambities te verhogen en om de mondiale temperatuurstijging tot 1.5°C te beperken en om de zwaarste consequenties van klimaatverandering te voorkomen.

Nederland

Voor 2030

 

Voor 2050

Een klimaatneutraal land zijn.

 

Wat is er bereikt?

Op dit moment is er in Nederland een vermindering van 33.3% van de uitstoot gerealiseerd ten opzichte van 1990.

Add comment

Comments

There are no comments yet.